met Alice in Kibera
Door: fenneke
Blijf op de hoogte en volg Fenneke
22 Juli 2011 | Kenia, Kibera
Afgelopen woensdag had ik met Alice afgesproken om haar in Kibera te ontmoeten en dan samen naar verschillende families te gaan om te zien wat we voor hen kunnen doen. We begonnen bij Joyce. Zij heeft een 'babycarecentre' wat inhoudt dat ze twee bedden heeft staan en iedereen kan z'n baby of kleuter bij haar brengen, en gaan werken of werk zoeken. De moeders die werken betalen Joyce elke maand een kleine vergoeding, maar de moeders die werk zoeken -en het niet kunnen vinden- die hebben natuurlijk ook geen geld om Joyce te betalen. Joyce heeft een tienerdochter die in haar geboortedorp, ik geloof noord/west kenya naar school gaat, examen gedaan heeft en geslaagd is, maar omdat ze achter is met schoolgeld betalen, krijgt het meisje haar diploma niet!! Dus heb ik Joyce schoolgeld gegeven en reisgeld zodat ze kan betalen en haar dochter meenemen naar Nairobi voor een vervolg opleiding. Daarna liepen we naar de school waar George zijn kinderen opzitten, om daar voor hen schoolgeld te betalen. Onderweg zagen we een stuk of 50 schoolkinderen buiten zitten met hun juf, ik vroeg of ik een foto mocht maken, en gelijk gingen de kinderen voor me zingen. De juf leidde me rond in het schooltje en ik vroeg hoeveel kinderen heb je? Ong. 50, waarvan 10 weeskinderen die niet kunnen betalen. hoeveel moeten de ouders per maand betalen? 400 shilling , dus toen heb ik 4000 shilling voor de weeskinderen betaald en beloofd dat ik volgende maand weerkom. Daarna hebben we op verschillende scholen voor 9 kinderen schoolgeld betaald tot en met december van dit jaar. Toen kwamen we bij Jenny. Zij heeft zeven dochters, waarvan een met epilepsie:Alice. Helaas heeft Alice nu ook nog een gezwel in haar hals dat verwijderd moet worden en ze heeft een huidziekte, maar er is geen geld voor medicijnen, laat staan voor een operatie. Ik heb geld voor medicijnen achter gelaten en gezegd dat ze uit moeten zoeken wat een operatie gaat kosten en ook hoeveel schoolgeld er voor de oudere meisjes betaald moet worden. (voor de twee jongsten heb ik al betaald) Volgende week ga ik weer, en dan hoop ik dat er duidelijkheid is over het een en ander.