zoveel kinderen.....
Door: fenneke
Blijf op de hoogte en volg Fenneke
06 Augustus 2011 | Kenia, Kibera
06 Augustus 2011 - 15:59
Stijnie:
Als je zo'n school ziet, komt de vraag toch weer bij me op of het bij ons in NL niet een beetje minder kan, wat een overdreven luxe hebben wij toch, als je onze paleizen van scholen ziet én alle andere luxe openbare gebouwen. Als wij wat langer tevreden zijn met wat we hebben, kunnen we wat we uitsparen beter gebruiken voor betere scholen daar.
Goed van je Fen, dat je de site zo regelmatig bijhoudt! Goed om op de hoogte te blijven.
Gods zegen voor allemaal.
06 Augustus 2011 - 16:31
Ineke:
Hoi Fenneke en Wim,
Onderstaand een artikel uit NRC. Artikel is bedoeld om discussie op gang te brengen, en niet om mensen te zeggen dat ze niet meer moeten geven.
Ikzelf (ineke) geloof dat de wereld een meer structurele oplossing moet vinden voor de honger in de wereld. Het Westen houdt de normale, gezonde, open economie met Afrika bv nog steeds tegen. Zelfbescherming ten koste van Afrika.
Hoe is het met jullie? Hier weer veel ontwikkelingen en zo...vind het heel fijn dat we door jullie op de hoogte gehouden worden....
heel veel liefs van Jan en Ineke
Hier het artikel uit NRC:
Veertien redenen om niet te geven
Zeker veertien redenen zijn er om geen geld te geven voor noodhulp aan de Hoorn van Afrika. En één reden om dat wel te doen. Aan u de keus, schrijft Dick Wittenberg.
1. De honger in Somalië, Kenia, Ethiopië, Oeganda en Djibouti is niet het gevolg van een natuurramp maar mensenwerk: het resultaat van falend beleid.
2. Onvoldoende regen en mislukte oogsten horen bij het leven van boeren en nomadische veehouders in de Hoorn van Afrika. Ook twee slechte oogsten achter elkaar, zoals nu, komt vaker voor. Ethiopië, Kenia en Oeganda hebben te weinig aan landbouwontwikkeling gedaan om de boeren aan voldoende reserves te helpen. Nomadische veehouders hebben ze verwaarloosd. Ze hebben meer geld besteed aan defensie dan aan de armste regio’s.
3. Voedselhulp verhult de oorzaken van honger, zoals armoede, overbevolking, slecht functionerende markten en desastreuze landbouwpraktijken. Ze stelt regeringen in staat daar niets aan te doen.
4. Voedselhulp versterkt en legitimeert falende regimes.
5. Ethiopië heeft honderden miljoenen hectare vruchtbare landbouwgrond verkocht of verhuurd aan buitenlandse investeerders.
6. Hongersnoden zijn altijd te voorkomen, zegt Amartya Sen, winnaar van de Nobelprijs voor economie. Ze komen alleen maar voor in landen zonder functionerende meerpartijendemocratie.
7. Voedselschaarste in Somalië, Ethiopië en Zuid-Soedan wordt mede veroorzaakt door slepende conflicten. Somalië is al twintig jaar een spookstaat zonder functionerende regering. Zuid-Soedan is net onafhankelijk geworden na een halve eeuw burgeroorlog. Ethiopië kampt al dertig jaar met rebellen in de regio Ogaden die grenst aan Somalië.
8. Voedselhulp verlengt conflicten en wordt door de partijen vaak als wapen gebruikt, schrijft Alex de Waal in Famine Crimes.
9. Regeringen, Verenigde Naties en hulporganisaties hebben niet tijdig ingegrepen. Het Famine Early Warning System dat is opgezet na de historische hongersnood in Ethiopië van ’84/’85, had de slechte oogst in de Hoorn van Afrika vorig jaar al voorspeld.
10. Voedselhulp stimuleert corruptie. Het Wereld Voedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties betaalt in Somalië al jaren smeergeld aan krijgsheren en lokale autoriteiten. Dat doen veel hulporganisaties ook. De UN Monitoring Group on Somalia constateerde vorig jaar grootscheepse fraude met voedselhulp in Somalië. Personeel van WFP en de extremistische, islamitische organisatie Al-Shabaab deelden de winst.
11. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hekelde al twee jaar geleden de opvang van Somalische vluchtelingen in het Keniaanse kamp Daadab door UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Dat gebeurde in het rapport From Horror to Hopelessness. Het kamp werd opgezet voor 90.000 vluchtelingen maar is inmiddels uitgedijd tot 400.000 mensen.
12. Honger in de Hoorn van Afrika is permanent en onvermijdelijk zolang verhoging van de voedselproductie achterblijft bij de bevolkingsgroei. De bevolking in de regio neemt tussen 2006 en 2015 met 40 procent toe tot 224 miljoen mensen.
13. Voedselhulp is net zo verslavend als heroïne.
14. Honger in de Hoorn van Afrika bedreigt 12 miljoen mensen; kruimelwerk vergeleken bij de overige 913 miljoen mensen over de hele wereld die honger lijden, buiten het zicht van de camera’s. Nog afgezien van de bijna twee miljard mensen die een tekort hebben aan vitaminen en mineralen. Alleen tekort aan zink vergt jaarlijks al 800.000 doden. Honger doodt jaarlijks tien miljoen mensen, 28.000 per dag. Noodsituaties zoals in de Hoorn van Afrika krijgen veel aandacht, maar vormen maar acht procent van het hongerprobleem. Ze leiden af van de honger in de rest van de wereld.
Wel geven
1. In Somalië sterven honderden mensen per dag. Zonder voldoende hulp loopt dat aantal snel op. Tienduizenden kinderen worden door gebrek aan goed en voldoende voedsel in hun psychische en fysieke ontwikkeling geremd. Zij dragen de erfenis van deze hongersnood voor altijd met zich mee. Aan al die goede redenen om niet te geven, kunnen de hongerenden niks doen.
Update 5 augustus, 10.51 uur: Marinus Verweij, actievoorzitter van de samenwerkende hulporganisaties (SHO), heeft tegenover de NOS gereageerd op de voorpagina van NRC van gisteren:
06 Augustus 2011 - 20:07
Fenneke :
Ben ik het helemaal mee eens al die redenen om NIET te geven, maar ook ben ik het helemaal eens met de reden om WEL te geven: kinderen kunnen er absoluut niets aan doen dat de volwassenen er een puinhoop van maken, dus kinderen moeten we ALTIJD helpen. En ik hoop door wat ik doe: hen de kans geven om naar school te gaan en hopelijk t.z.t. door te leren, dat zij het later beter aan gaan pakken. xxx -
08 Augustus 2011 - 19:38
Ineke:
Heel goed Fenneke!
Wij hebben ook een project in India, zie onze website. In India geven we niks aan kinderen (alleen eten) omdat ze dan soms meer verdienen dan de ouders en daardoor thuis gehouden worden/ van school weg, om de kost voor het gezin te verdienen. Maar zoals je al zegt, iedere situatie is weer anders.......En, onderwijs is heel belangrijk! In Europa wordt dat een ondergeschoven kindje, maar in Azie niet, en dat gaan we zeker merken langzamerhand.....Het zou goed zijn wanneer er bij ons eens een rem komt op de welvaart, en dat we eens goed alles moeten herdefinieren......Het is goed dat India en China en zo eindelijk ook een kunnen gaan profiteren van al het goede van de aarde.
liefs,
Ien